31 Ocak 2009 Cumartesi

Pırasa Çullaması

Güner Teyzemiz'in her pişirdiğinde bize de bir tabak ayırdığı leziz yemeklerinden biri daha...

İnternette yine bir arama yapıp bu yemek hakkında da araştırma yaparken, karşımıza 19 Mayıs Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan İlknur Karagöz isimli bir hocanın çalışması çıktı: 'Samsun ve İlçelerinde Yemek Adları'.

Pırasa çullaması ve daha nicelerine bu araştırmada yer verilmiş; ancak ıspanak döğnelemesi hala esrarını koruyor. Henüz hiçbir yerde ona dair bir bilgiye rastlayamadık.

Bu arada, anlaşıldığı üzere Güner Teyzemiz de Samsunlu. O, Alaçam'ın meşhur yemeklerinden yaptıkça biz de buraya yazarız nasılsa...

Malzemeler:

yarım kilo pırasa veya 3 kök pırasa
2 yumurta
1 büyük soğan
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
1 fincan sirke
tuz, karabiber, pul biber veya acı biber

  1. Pırasaları yıkayıp 5-6 cm uzunluğunda doğrayın.
  2. Sıcak suda diri kalacak şekilde haşlayın.
  3. 2 yumurtayı çırpın, pırasaları yumurtaya bulayıp bol yağda hafifçe kızartın. Yemeği pişireceğiniz tencereye kızarmış pırasaları dizin.
  4. Ayrı bir tavada kıymayı bol soğan ve salça ile kavurun, tuz, karabiber ve acı biberi ekleyin.
  5. Bir tencereye aldığınız kızarmış pırasaların üzerine bu kıymalı harcı yayın ve üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip kaynatın.
  6. 5-7 dakika kaynattıktan sonra sirkeyi üzerlerine gezdirin ve bir taşım daha kaynatın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder