8 Ocak 2009 Perşembe

Fasulye Diblesi

Dible de oldukça bilinen bir yemek Karadeniz'de. Kimi yerlerde lahana döşemesi diye de bilinen, lahana ile yapılanı daha çok tanınır. Giresun'da sıkça yapılan ve bizim maaile pek sevdiğimiz diğer bir türü ise fasulye diblesi. Bildiğim kadarıyla annem babamla evlenene kadar bilmezmiş diblenin bu türünü, öğrendiği zaman da kendince değiştirerek uygulamış her zamanki gibi. Aslında yağ ve soğan sonradan pişirilip üstüne ekleniyormuş; ama annemin tarifinin püf noktası yemeğin soğanla ve yağla beraber pişirilmesi...

Malzemeler:

1 kilo taze fasulye
1 su bardağı pirinç
1 baş soğan
3 yemek kaşığı yağ
tuz
  1. Fasulyeleri yıkayıp ince ince verevine kesin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun.
  3. Küçük küçük verev doğranmış fasulyeleri soğanlara ekleyip kendi suyuyla 5 dakika pişirin.
  4. Fasulyelerin ortasını açıp yıkanan pirinçleri fasulyelerin ortasına gömün. 1 çay bardağı su ekleyip pirinçler pişene kadar tencerenizi kısık ateşte bırakın. Pirinçlerin önceden sıcak suda bekletilmesine gerek yok, yıkanmaları yeterli.
  5. Pirinçler dağılmadan ve fasulyeler piştiğinde tuzu ilave edip tüm malzemeleri karıştırın, demlenmeye bırakın. Sebzeler ve pirinç, pilav gibi tane tane olmalıdır.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder