13 Ocak 2009 Salı

Aşure

Kase kase aşureler el değiştirmeye başladı bile... Şimdilerde, her tattan aşure, kapınızı çalmaya başlamıştır mutlaka: yoğun olanı alt kattan, bol yemişlisi üst kattan, şekeri tadında bırakılmış olanı yan komşudan... Damak zevkine göre, herkesin kendi evine özel bir aşure tarifi var anlaşılan.

Bizim yazacağımız pek tabii ki, annemin yaptığı ve ağabeyimin seneler önce 21 kase yiyip mide zafiyeti geçirmesine sebep olan aşurenin tarifi...

Bildiğiniz gibi hazırlıklar bir gece öncesinden başlıyor. Bugün yapılması gerekenler: yarım kilo aşurelik buğdayı bir tencereye alıp, bol suda haşlamak ve bir gece boyunca buğdayları haşlandıkları suda bekletmek... Diğer taraftan 1 su bardağı nohut ile 1 su bardağı kuru fasulyeyi de gece boyunca suda bekletmek gerekiyor.

14.01.2009

Dün, yarım kilo buğdayı haşlayıp sabaha kadar bekletmiştik. 1 su bardağı nohut ile 1 su bardağı kuru fasulyeyi de suya koymuştuk. Bugün ilk iş, kuru fasulye ile nohutu haşlamak. Dünden haşlanan buğdayların olduğu tencereyi büyükçe seçerseniz, ertesi gün yapacağınız işlemlere aynı tencerede devam edebilirsiniz.

Malzemeler:

yarım kilo buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
50 gr dolmalık fıstık
100 gr kavrulmuş fındık
100 gr kuru kayısı
100 gr kuru üzüm
100 gr kuş üzümü
2 adet elma
2 portakalın kabuğu
1 tatlı kaşığı karanfil
1 kilo şeker
tuz

üzeri için:
ceviz, nar, tarçın, kuru incir...

  1. Geceden suda bekletip bugün ilk iş haşlamaya başladığınız kuru fasulye ve nohutlar haşlanınca malzemelerinizi süzün.
  2. Bir önceki akşamdan haşladığıız buğdaylar iyice suyunu çekmiş olmalı. Sabah, buğdayları 4 litre su ile yeniden kaynatmaya başlayın. 100 gr kavrulmuş fındığı hemen bu aşamada tencerenize atabilirsiniz. Haşlanmış ve süzülmüş kuru fasulye ve nohutları da kaynamakta olan buğdaya ekleyin.
  3. Tencerede müstakbel aşureniz kaynarken, bir cezvede 2 bardak su ile karanfillerinizi kaynatın. Karanfillerin kokusu suya geçince kaynayan aşureye suyunu süzün ki karanfiller aşurenin içine karışmasın.
  4. Diğer taraftan, küp küp doğradığınız kuru kayısılar ile kuru üzümleri ve kuş üzümlerini karıştırıp sıcak suda bekletin.
  5. Bir tutam tuzu tencereye ilave edin, sadece tuz atmış olmak için(tamemen annemin tabiri)...
  6. Pirinci yıkayıp tencereye ilave edin. İşlemlerin sonuna yakın, aşurenin suyu gözünüze duru gelirse kurtarıcı olarak pirinçten bir miktar daha ilave edebilirmişsiniz.
  7. Elmaları soyup küp küp doğrayın, portakalın rendesiyle beraber tencereye ilave edin.
  8. 4.aşamada hazırladığınız kuru meyveler ile beraber şekerinizi de tencereye ekleyip aşurenizi kaynamaya bırakın.
  9. 40-45 dakika kadar kaynattığınız aşureyi, taslara alıp üzerlerini nar, tarçın, ceviz ve isterseniz küp doğranmış kuru incirler ile süsleyin. Ilınınca buzdolabında soğutun.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder