8 Ocak 2009 Perşembe

Lahana Çorbası

Karadeniz mutfağında çok kullanılan bir bitki lahana, lahana çorbası da bunun en bilinen örneklerinden biri. Lezzetli bir lahana yemeği için, lahananın kırağı yemiş olması gerekiyormuş, zira lahana kış sebzesiymiş. Yazın toplanan lahananız varsa buzlukta bir süre bekletip kırağı etkisini kendiniz de yaratabilirsiniz, aksi halde lahananızın tadı size acı gelebilirmiş. Aşağıdaki annemin yaptığı haliyle bizim evde pişen lahana çorbasının tarifi...

Malzemeler:

1 bağ kara lahana
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 çay bardağı bulgur veya pirinç
2 veya 3 yemek kaşığı mısır unu
2 adet sivri biber
1 su bardağı haşlanmış mısır
1 yemek kaşığı salça
1baş soğan
1 tatlı kaşığı içyağ
125 gr tereyağ veya margarini
tuz

  1. Bir tencerede 1 litre kaynamış suya yıkanmış ve ince ince doğranmış kara lahanaları ekleyip haşlayın. Su kaynamadan lahanalar ilave edilirse lahanalar sararır. Bu nedenle kaynamış suya atmak gerek. Saplar ezilebilecek kıvama gelince de lahanaları süzün.
  2. Tencereye bir baş soğanı yemeklik doğrayın. Tercihen yarısı tereyağından yarısı da margarinden oluşan 125 gr yağda soğanları kavurun. İçine içyağını, salçayı, kıyılmış acı sivri biberi ekleyin. Soğan soluncaya kadar pişirin.
  3. İçine bu sefer de süzülen lahanayı, haşlanmış fasulye ve mısırı, bulguru ve 3 litre kaynar suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
  4. Diğer taraftan, küçük bir kapta mısır ununu soğuk su ile sulandırıp çorbaya karıştırarak ilave edin. Tuzu da ekleyip malzemeler pişinceye kadar bir müddet daha kaynatın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder