28 Şubat 2010 Pazar

Mısır Ekmeği

Verilen sözler tutulmalı madem geciktirmeden mısır ekmeğinin tarifini de yazmalı...
Aşağıdaki tarif en basit mısır ekmeği tarifi, bazıları maya ve süt hatta yumurta katarak da yapıyormuş; ama annemin yaptığı her zamanki gibi en sade olanı, diğer taraftan kuzinede pişen mısır ekmeği gibisi olmadığını da eklemeliyiz...

Malzemeler:

3 su bardağı mısır unu
1 su bardağı buğday unu
2 küçük ölçek (çay kaşığı) tuz
1/2 paket kabartma tozu
450 ml ılık su (yaklaşık 3 su bardağı)

1. Mısır unu, buğday unu elenerek bir yoğurma kabına alınır.
2. Tuz ve kabartma tozu da eklendikten sonra karışımın ortası açılarak ılık su ilave edilir, su ilave edilirken karışım bir taraftan da yoğurulur. Bu aşamada su mutlaka ılık olmalı ve yoğurma sırasında kaşık kullanılmamalıdır. Su oldukça ılık olmazsa ekmeğiniz sert olur.
3. Hamur kıvama gelinceye dek yoğrulur. Ekmek eğer ocakta yapılacaksa yağlanmış yapışmaz tavaya bir parmak kalınlığında döşenir. Tabanı pişince alt üst edilir.
4. Eğer ekmeğin kalın olması isteniyorsa fırında yapılmalıdır. Hamur sıvıyağla yağlanmış tepsiye kalınca döşenerek önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir.

Afiyet olsun!

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Tarifinizi biraz geç gördüm, kusura bakmayın. Hemen sözümü tuttum ve Annemin adına (annenizi de sahiplendim, ellerinden hürmetle öpüyorum) ilgili yerinde yayımladım.

    http://ekmeksanati.com/documents/mfdsfdr_ekmef0i_1.html

    Yanılıyor olabilirim, lütfen ukalalık olarak anlaşılmasın; tarifi uygulayacağım ancak ilk bakışta aklıma yatmayan bir şeyler var gibi. Değerlere bir daha bakar mısınız? Bardak (150 ml olarak almışsınız) kullanımında sıkıntı var gibi.

    Bunun gibi unutulmaya yüz tutmuş tarifleri kazandırmaya devam ederseniz, hem benden hem de benim gibilerden hayır dua alır, geleceğe miras bırakmış olursunuz.

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil