18 Mayıs 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Dolma & Sarma


Yazın gelmesi ile sofralarda baş köşeye oturan zeytinyağlılardan en zor yapılanı ama en çabuk biteni zeytinyağlı yaprak sarmasıdır sanırım. Her ne kadar çok çabuk bitse de, bu sıcaklarda yemek ısıtma derdine son verdiği için bile, bu yemeği ilk akıl edenlere ve Ege mutfağına şükretmek gerek herhalde...

Malzemeler:

4 büyük soğan
3 su bardağı pirinç
1 adet havuç
1 adet limon
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Asma yaprağı
Yeşil dolmalık biber
Karabiber, tuz, nane
Dolmaların üzeri için 1 adet domates

Yapılışı:
  1. Soğanları yemeklik ince ince doğrayın. Zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Havucu da rendeleyip soğanların içine katın ve soğanla beraber birkaç kere daha çevirin.
  2. Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve tencereye ilave edin. Karabiber, tuz ve naneyi de ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırın.
  3. Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan ve annemin püf noktası kabul ettiği şekeri de karışıma ekleyin ve karıştırın. 1 su bardağı soğuk suyu da tencereye ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra altını kapatıp pirinçleri 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  4. Asma yaprakları salamura ise bol suda en az 3 kere yıkayıp yaprakları tuzundan arındırın. Eğer taze yaprak kullanacaksanız yaprakları erimelerine izin vermeyecek kadar haşlayın.
  5. Sarma işlemine geçebilirsiniz, tencereye sarmalarınızı ve dolmalarınızı dizdikten sonra yıkanmış ve soyulmuş bir limonun dilimlerini de yaprakların üstlerine dizin. Parlak olması için tekrar üzerine yağ gezdirebilirsiniz.
  6. 4 su bardağı suyu tencereye ilave edip tencereyi kısık ateşteki ocağa koyun, pişerken devamlı kontrol edip suyunu çektikçe yeni su ilave edebilirsiniz. Üzerlerine bir tabağı ters çevirip koyarsanız pişen pirinçlerin etkisi ile şişecek olan sarmalarınız açılmayacaktır.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder