16 Mayıs 2009 Cumartesi

Yatakhane Açması


Annemin ilk başlarda, yatakhaneye doğru olan uzun yolculuklar(!) için hazırladığı, daha sonra her piknikte, her yolculukta çıkınımızda baş köşeye yerleşen açmasının tarifi bu, eğer siz de yolluk olarak yapacaksanız yolculuğun ilk bir saatinde açmanızın tükeneceğini bilmenizde ve yolculuğun geri kalanı için başka şeyler de hazırlamanızda fayda var.

Açmanın en güzel tarafı ise, arkadaşlarınızın sizi her gördüğünde 'hala tadı damağımızda' demesi ve yatakhane anılarınızın unutulmazlarından biri olması...

Malzemeler:

1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı şeker
2 yumurta( 1'inin sarısı üzeri için ayrılacak.)
1 su bardağı sıvıyağ
Oda sıcaklığında tereyağı
Alabildiği kadar un
Çörek otu

Yapılışı:
  1. Bir tarafta ılık su ve sıvıyağ ile yaş mayayı eritin. İçine tuzu ve şekeri de ilave edip tüm malzemeyi birbirine yedirin.
  2. Ayrı bir kaba 3 su bardağı unu eleyin, ortasını açın. Ortasına yumurtaların birini, diğer yumurtanın da sarısını ilave edin. Diğer kapta erittiğiniz mayayı yavaş yavaş bu karışıma yedirin.
  3. Daha sonra hamurunuzun aldığı kadar un ilave ederek hamuru yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamurunuz olacak.
  4. Hamurunuzu sarıp 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
  5. Mayalanan hamurdan cevizden biraz büyükçe bir parça alıp elinizde açın, içine bıçak yardımıyla tereyağını sürün. Hamura burarak açma şeklini verin.
  6. Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürüp çörek otu serpin. Fırına verin.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder