12 Nisan 2009 Pazar

Beykoz'da Sabah ve Galdirik(Hodan) Kavurması

Kimi yerlerde galdirik kimi yerlerde hodan olarak bilinen ota, Güner Teyzemiz de dere pancarı diyor. Adı ne olursa olsun çok lezzetli bir ot olan galdiriğin kavurmasını, kızartmasını, turşusunu ve hatta turşusunun kavurmasını dahi yapmak mümkün.

Galdiriğe artık pazarlarda da rastlayıp mutlu olsak da biz hala sabah yürüyüşüne koruya çıktığımızda, kendi ellerimizle toplamayı daha çok seviyoruz ve tabii ki ikindide kavurup çayın yanında yemeyi...
























Galdirik otunu toplayıp köklerini ve yapraklarını atıyor ve sadece saplarını kullanıyorsunuz. Eğer çok taze ise yaprağını da kullanabilirsiniz. Sapları iyice yıkayıp bol suda haşlamak gerekiyor önce. Haşlanan sapları süzdükten sonra elle sıkarak tüm suyunu alın. Bol tereyağında soğanı kavurun. İçine yumurta kırıp bir iki kere yumurtayı soğanla çevirin. 3'er cm kalınlığında doğradığınız sapları da içine ekleyin. Sapları kavururken dilerseniz içine, bir miktar ince ince doğranmş sucuk veya çemeni de ekleyebilirsiniz. Karabiber ve tuzu da ekledikten sonra tencereyi ocaktan alın. Ocaktan aldıktan sonra ince doğranmış taze soğan, dere otu ve maydanozu da üzerine ilave edip iyice karıştırın. Sıcakken çayın yanında veya yoğurtla servis edin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder