6 Nisan 2009 Pazartesi

Erik Kompostosu


Ev yapımı taze içeceklerin yazın olduğu kadar kışın da tüketilmesi mümkün. Özellikle de evde hasta ve ilaç kullanan biri varsa, böbreklerin temizlenmesi için birebir olan, şifa niyetine tüketilebilecek, oldukça da lezzetli içecekler kompostolar...

Aslında yazları taze meyveden yaptıklarımızın adı kompostoymuş, kışın meyve kurularından yapılanın adı ise hoşafmış. Eskiden derin dondurucular olmadığı için, kışın içecekler sadece kurutulmuş meyvelerden yapılabilirmiş. Tabii ki artık derin dondurucular kışın da komposto pişirilmesine izin veriyor.

Bunun için annem yazın Beykoz'daki bahçemizden topladığı eriklerin bir kısmını kış için ayırıyor. Ardından yıkadığı erikleri, buzdolabı poşetlerine paylaştırıyor. Böylece birer kullanımlık küçük paketler hazırlamış oluyor. Kışın gerektiğinde de derin dondurucudan çıkarıp çözülmesini beklemeden kompostusunu pişirebiliyor.

Malzemeler:

1 kilo erik
5 su bardağı şeker
3 litre su

Yapılışı:
  1. Erikleri sadece saplarından ayıklayıp yıkayın. Annem çekirdekleriyle kaynatmayı tercih ediyor. Kış için hazırlıyorsanız erikleri süzdükten sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Eğer hemen pişirecekseniz erikleri genişçe bir tencereye alın.
  2. Önce 2 su bardağı su ile erikleri kaynatın. Böylece, kompostonun pişme süresi kısalmış olacaktır.
  3. Erikler pişince tencereye 2,5 litre daha su ilave edin, su kaynayınca 5 su bardağı şekeri de ilave edip tekrar kaynamaya bırakın.
  4. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılıtın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder