28 Mart 2009 Cumartesi

Mercimek Köftesi

Bugün öğrendik ki canınız mercimek köftesi istiyorsa aklınızdan geçirmeniz yeterliymiş! Annenizin içine doğup mercimek köftelerini hazırlaması ve sizin, eve geldiğinizde mükellef bir sofrayı hazırlanmış bulmanız sadece an meselesi imiş, söylemenize bile gerek yok...

Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur(kısırlık)
yarım demet maydanoz
yarım demet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 limon
1,5 çay bardağı zeytinyağı
tuz
isteğe göre acı pul biber veya kara biber

Yapılışı:
  1. Mercimekleri bol suda birkaç kez yıkayıp süzün. Mercimekleri derin bir tencereye alın ve üzerlerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakın. Tencerenin kapağını kapatmamaya dikkat edin, aksi takdirde taşabilir.
  2. Mercimekler yarı pişince, takribi 10 dakika sonra renkleri değişince, tencerenin ortasını açın ve yıkanmış bulgurları mercimeklerin ortasına gömün. Bir su bardağı soğuk su ekleyip yeniden haşlamaya bırakın. Bu aşamada üzerlerine iki tatlı kaşığı tuzu da ekleyebilirsiniz.
  3. Ayrı bir tarafta, kuru soğanı ince ince doğrayıp 1 çay bardağı sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. İçine biber ve domates salçalarını da ekleyin. İki veya üç dakika daha kavurmaya bırakın.
  4. Haşlanmış mercimek ve bulgurun üzerine soğan-salça karışımını ilave edin. Tüm malzeme birbirine geçene kadar karıştırın.
  5. İçine karabiber ve pul biber ekleyin, ılımaya bırakın.
  6. Yarım demet maydanoz ve taze soğanı da ince ince doğrayıp köfte harcına ekleyin.
  7. Üzerine küçük bir kapta hazırlamış olduğunuz limon suyu ve yarım çay bardağı sıvıyağ karışımını da ekleyip harcı harmanlayın.
  8. Harcınızdan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şeklini verin. Bol kıvırcık ve limonla servis edin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder