8 Şubat 2009 Pazar

Hasta Çorbası veya Terbiyeli Şehriye Çorbası

Evimizde ne zaman bir hasta peydah olsa bu çorba pişirilir. Aslında bizim 'hasta çorbamız' başka yerlerde terbiyeli şehriye çorbası olarak da biliniyor olabilir; ama bizim evdeki adı bu, tarifi de aşağıda...

Malzemeler:

2 çorba kaşığı yağ
2 çorba kaşığı un
2 fincan şehriye
1 limon
1 yumurtanın tamamı veya sadece sarısı
tuz
  1. Tencerede margarin ve tereyağı karışımından oluşan yağı eritip un ile kavurun, kavurduktan sonra içine şehriyelerin yarısını ilave edip, şehriyeleri de pembeleşene kadar kavurun. Annem şehriyelerin bir fincanını tel şehriyeden bir fincanını da arpa şehriyeden seçiyor.
  2. Tencereye dilediğiniz kadar soğuk su ilave edip, çorbanızı kaynamaya bırakın.
  3. Kaynamaya başlayınca, içine kalan şehriyeleri ilave edip şehriyeler pişene kadar tekrar kaynamaya bırakın.
  4. Ayrı bir kapta un ile yumurtayı iyice çırpın ve çorbadan bir kepçe alıp bu karışıma ekleyin. Böylece un-yumurta karışımını ılıştırın. Daha sonra azar azar ve bir taraftan da çorbayı karıştırarak bu karışımı tencereye ilave edin. Eğer işlemi çok hızlı yaparsanız yumurtanın beyazları hızlıca pişebilir, bu nedenle karışıma sadece yumurtanın sarısını ilave etmeyi de tercih edebilirsiniz; ama annem yumurtanın beyazı sağlıklı olduğu için beyazını da ekliyor.
  5. Tuzunu ilave edip, bir taşım daha kaynatın.

Afiyet ve geçmişler olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder