Yıllar geçti, biz Güner Teyze ile komşu olduk ve bu ilginç, bir o kadar da leziz yemekle de böylece tanışmış olduk.
Aşağıda tarifi olan banma da tıpkı babamın dediği gibi, pilavı ayrı pişirilen ve iç harcı lahanaya yenilirken sarılan bir yemek. Belki de 'yemek'ten çok bir yeme usulü, Güner Teyze'mizin banma usulü...
Malzemeler:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 büyük soğan
150 gr kıyma
1 tane domates veya tepeleme 1 yemek kaşığı salça
3 su bardağı dene (yarma denesi veya dövülmüş buğday)
3 bağ kara lahana
nane, dereotu, maydanoz,
karabiber, tuz ve isteğe göre acıbiber
- Kara lahanaları iyice yıkayın ve bütün olarak haşlayın. Süzerek bir kaba alın.
- Ayrı br tencerede soğan ile yağı kavurun. İçine kıyma ekleyin, kıyma da kavrulduğunda salçayı veya domatesi ekleyin.
- İç harcı pişince içine 6 su bardağı su ekleyin ve haşlanmaya bırakın. Su miktarı, kullandığınız dene miktarının iki katı olacak şekilde isteğe göre değiştirilebilir.
- Su ile beraber haşlanan iç harcına, deneleri de ekleyip pilav gibi pişirin. İnmesine yakın karabiber ve tuzu, bol nane, kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyin. Pilav biraz sulu kalacak. Risotto kıvamından biraz daha kuru, Türk pilavından daha lapa bir pilav olacak.
- Arzuya göre bol acıbiber de ilave edilebilir.
- Bu aşamada hazırlıklar tamamlanıyor, artık süzülmüş lahanaları bir kaba, pişirdiğiniz iç harcını-pilavı- ayrı bir kaba alıp sıcak servis yapabilirsiniz. Aslına bakarsınız çiğ köfteyi marula sarıp yer gibi yeniyor. İstersiniz sarma gibi sarıp öyle de servis yapabilirsiniz; ama eliniz mahkum elle yiyeceksiniz!
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder