17 Eylül 2011 Cumartesi

Bahçe Notları #1

Bahçeden öğrendiğimiz bir şeyler var:

- Domatesle mısır yan yana ekilmez. Mısır ektiğiniz adalara domates ekmeyin.
- Her adaya bir tür sarılıcı bitki ekin. Fesleğen, sarımsak otu, soğan otu, maydanoz veya dereotu gibi.
- Domatesi salatalıkla, mısırı fasulyeyle veya salatalıkla aynı adaya ekebilirsiniz.

Fasulye Turşusu

Tarhana nasıl yapılır?

6 Eylül 2011 Salı

Ceviz Hanım



Biz iki haftalık bir tatil molası verdik ve Ceviz Hanım'ı annemize emanet edip gurbet ellere geldik. Küçükken eve getirdiğimiz tüm kedilerin akıbeti kendini kapıda bulmak olmuştu. Biraz da bu nedenle kediyi annemize bırakıp giderken biraz tedirgindik açıkçası.

Şimdi kilometrelerce ötede bir kafede oturmuş annemizden kedinin iyi olduğu haberlerini alıp öz eleştiri yapmaktayız. O zamanlar sokaktan eve getirdiğimiz veya bir şekilde babamızı ikna edip eve aldığımız her hayvanın tüm sorumluluğu annemizdeydi, bize ise sadece okuldan dönüp hayvanları sevmek kalıyordu. Artık hem biz -bu kısa ara dışında- kedimize ilk defa kendimiz bakabiliyoruz, hem de bahçeli bir evimiz var. Kısacası annemizin tüm endişeleri bertaraf olmuş durumda ve Ceviz'e kendi kızı gibi bakıyor.

Biz ise ikisini de çok özledik!

4 Eylül 2011 Pazar

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Annemin hangi yemeklerini yazmazsak olmaz diye düşününce aklıma bu geldi. Annemden tarif almak aslında kolay olmuyor: ''İşte, koy alabildiğince, biraz ondan, biraz bundan''. ''Ama anne, ne kadar?'' diye sormanın da faydası olmuyor bu durumda. Bu yüzden annenin dediğine değil, yaptığına bakıyoruz. Mutfağa girip onun göz kararı ayırdığı malzemeleri ölçekten geçirip miktarlara ulaşıyoruz. Hem de annemin 'Aman canım, onu herkes biliyor, yazmaya ne gerek'' dediklerini de gözden kaçırmamış oluyoruz. Zahmetine değmiyor değil tabii.