4 Aralık 2010 Cumartesi

Kayın Mantarı Kavurması

Öncelikle uyarı: Hıfzıssıhha nedeniyle kayın mantarını güvendiğiniz yerlerden almalısınız, zira bu bir tür kültür mantarı değildir.

Malzemeler:
1 kilo kayın mantarı
5 adet orta boy soğan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
İsteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı et/tavuk suyu

Yapılışı:
1. Mantarları yıkayıp, kuşbaşı doğrayın. Bu mantarlar tutam şeklinde olduğu için göbeklerinden keserek tutamından ayırın. Saplarının toprağa yakın yerlerini kesip kalanlarını kullanın. Sapların tamamını atmazsanız yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
2. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Geniş bir tencerede soğanları sıvıyağ ile harlı ateşte kavurun. İsteğe bağlı olarak kavrulmasına yakın yemeğe lezzet katması için tereyağını da ekleyebilirsiniz. Baştan eklenmemesinin sebebi tereyağının yanmasını önlemek.
3. Kavurduğunuz soğanlara mantarları ve isteğe bağlı olarak et veya tavuk suyunu da ilave edin. Ocağınızı daima harlı ateşte tutun zira kavurma kısık ateşte yapılmamalıdır. Mantarları hırpalamadan ara sıra yemeğinizi karıştırabilirsiniz. Önce mantarlar bol su verecektir, suyunu tekrar çekmesine yakın tuzunu ilave edin. Kavurmaya devam edin. Mantarlar pişince ocaktan alın, sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!