27 Ağustos 2010 Cuma

Haşhaşlı Kek

Bu keki aşağıdaki malzemelerle hazırlayabileceğiniz gibi dilerseniz üzerine krem şanti gezdirip ahududu reçelinden yapacağınız sos ile de servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı çekilmemiş tane haşhaş (mavi haşhaş)
1,5 su bardağı un
vanilya
kabartma tozu

Şerbeti için;
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su

1) Malzemeleri listedeki sırayla bir kapta iyice hemhal olana kadar karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu en son ekleyin. Hazırladığınız hamurun kıvamı oldukça sıvı olacak.
2) Yağlanmış tepsiye malzemeyi dökün, tepsiyi önceden ısıtılmış fırına verin.
3) Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp ocağa koyun. Bir taşım kaynatın. Kek ve şerbet her ikisi de ılıkken şerbeti kekin üzerine gezdirin.
4) Dilerseniz üzerine krem şanti ve ahududu sosu sürerek servis edin.

Afiyet olsun!

24 Ağustos 2010 Salı

Ormancı Böreği

Ormancı böreği aslında havuç, ıspanak ve pırasa gibi kış sebzeleri ile yapılıyor, yine de herkes biraz farklı yapıyor anlaşılan, aşağıdaki de bunlardan bir örnek... ya da yaz mevsimine özel ormancı böreği uyarlaması diyelim...

Malzemeler:

4-5 adet yufka
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta

İç için:

2 adet soğan
4-5 adet domates
5-6 adet yeşil biber
2 adet tatlı kırmızı biber
400 gr kıyma veya kuşbaşı et
kekik, tuz ve pul biber

1) İç malzemelerini bir çay bardağı yağda kavurun. Ardından tuzu ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Bu arada yufkaları üçgen kesin.
2) Kalan bir çay bardağı yağ ile yoğurdu bir kapta karıştırın. Yufkaların içine bu harcı sürüp iç malzemesini ekleyin. Yufkalarını sigara böreği gibi ama biraz daha kalın olacak şekilde sarın.
3) Üzerine yumurta sürüp fırına verin.
4) Servis yaparken üzerine mantı gibi yoğurt ve kızgın yağ gezdirin.

Afiyet olsun!

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Anne Usulü Tavuk Yemeği

Sıcaklar dolayısıyla evde ana yemekten çok klasik zeytinyağlılar pişiyor, yine de ramazanda iftar sofrasına konabilecek bir tavuk yemeği bu, oldukça da kolay...

Malzemeler:

3 adet tavuk butu
2 iri soğan
3 domates
4 patates
tuz, karabiber ve kekik

1) Tavuk butları yıkandıktan sonra 4-5 parçaya bölünecek.
2) Butları yağsız tencereye yerleştirip, tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde 3-4 dakika suyunu bırakması için ocakta tutun.
3) Soğanları ve kabukları soyulup doğranmış domatesleri de tencereye ilave edip kavurun. Karabiber, tuz ve kekik ilave edip tavukları 15 dakika pişmeye bırakın.
4) Yarı pişmiş tavukların üzerine iri doğranmış patatesleri ekleyin. 5 dakika sonra da kaynar suyu ilave edip tekrar pişmeye bırakın.

Afiyet olsun!

20 Ağustos 2010 Cuma

Mutfakta Neler Oluyor? Fasulye, Bakla...

Bu bloga ilk başladığımızda amacımız annemizin yaptıklarını unutmamamızı sağlamaktı, şu an itibariyle işlevi biraz değişti, yaptıklarını biz hatırlıyoruz ama annemiz unutuyor. Şu anda geçen yaz zeytinyağlı iç bakla yemeğini çok severek yaptığını ve bizim de keyifle yediğimizi anlatıyorum kendisine, o ise ısrarla hatırlamıyor.

Bakalım, bir gün yeniden hatırlarsa ben de tarifini silinmemecesine eklerim buraya...