31 Aralık 2009 Perşembe

Beypazarı-Ankara

Defterler'i tutmaya başlayalı bir sene olmuş, aşağıdaki gezinin planları ise bir seneden çok daha öncesine dayanıyor. Nihayet planlar gerçek oldu da biz de geçen haftasonu Ankara ve Beypazarı'nı gezme ve kuzenler ve annemizle birlikte geçen senenin yorgunluğu atma fırsatı bulduk.

Bu vesile ile Defterler'in 1.yaşını ve herkesin yeni yılını kutlayalım...

Önce sokaklarına, misafirperver ve güleryüzlü insanlarına, onların kendi kasabalarını sahiplenişlerine ve özenle hazırlanmış müzelerine özellikle Yaşayan Müze'sine hayran kaldığımız Beypazarı...

Müzede gördüğümüz balmumundan yapılmış dokumacı İsmail Yanık'ın kendisine pazarda rastlayınca ilk sürprizi yaşadık. Aşağıdaki de İsmail Dede ve müzedeki kopyası... Kent Müzesi sırf bunun için bile görülmeye değer...



















Ve tabii ki yaklaşık 90 km yol kat edip ulaştığımız Beypazarı Hacı Bostan Konağı'ndaki kahvaltımız... Konağın misafirperver sahipleri ve enfes sofraları sayesinde gezimizin daha da lezzetlendiğini söylemeden edemeyeceğim.



















Beypazarı sokaklarının tarihi evleri, çıkan büyük yangında kasabanın neredeyse tamamının yanması üzerine Safranbolu'dan gelen ustalar tarafından yapılmış. Dolayısıyla sokakların insana Safranbolu'yu hatırlatması boşuna değil...




















Ardından Ankara Sokaklarıve Çengelhan;















19 Aralık 2009 Cumartesi

Yeşil Mercimekli Buğday Çorbası

Rahmetli anneannemin barbunya ilave ederek yaptığı buğday çorbasını annem evdeki yeşil mercimek yemeyenlere mercimeği yedirebilmek için yeşil mercimek ile yapıyor. Çorbanın sofraya her gelişinde, yeşil mercimeğin faydalarını anlatmayı da unutmadan...

Malzemeler:

1 çay bardağı mercimek
yarım limonun suyu
1 su bardağı haşlanmış buğday
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
1 kase erişte

1. Mercimeği yarım limon suyu ile sıcak suda bekltin.
2. Soğanı tereyağında kavurup salçayı ilave edin.
3. Soğanlar kavrulduktan sonra içine süzülmüş mercimeği ve buğdayı ekleyip 1 litre su ile kaynamaya bırakın.
4. Kaynadıktan sonra eriştesini ve tuzunu ilave edin.
5. Üzerine bol nane ekleyip servise hazırlayın.

Afiyet olsun!

4 Aralık 2009 Cuma

Kış Reçeli

Bir kış Zonguldak'a yaptığımız ziyaret sırasında annemin teyzemden öğrendiği bu reçel, artık her kış başında pişirilir oldu. İçindeki malzemeleri kış meyvelerine göre dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

2 adet ayva
3 adet elma
3 adet armut
2 kilo şeker
yarım limon suyu ve 1 çay kaşığı limon tuzu

Ayvaları soyup küp doğrayın, ardından 4 su bardağı su ile 15 dakika bir tencerede pişirin. Soyup küp doğradığınız elma ile armutları da bu tencereye ilave edip tekrar pişmeye bırakın. 5 dakika sonra da şekeri ilave edip karıştırın. 10-15 dakika sonra da limon suyunu ve limon tuzunu ekleyip pişirmeye devam edin. 5-10 dakika kadar sonra altını kapatın. Soğuyunca bir kavanoza alın (soğumadan kavanoza alırsanız kavanozunuzun dibi çıkabilir.)

Afiyet olsun.