27 Mayıs 2009 Çarşamba

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Sakızlı Kurabiye


Bu sefer başardık sanki!

19 Mayıs'ı fırsat bilen tatilciler Ayvalık'tan halis sızma zeytinyağları ve damla sakızlı reçeller ile dönünce sakızlı kurabiye yapmak şart oldu. Ancak öncekilerin aksine bu seferki sakızlı kurabiyeyi, damla sakızını ezip kurabiyenin hamuruna karıştırarak değil de kurabiyenin içine iç malzemesi koyar gibi sakızlı reçeli sürerek yaptık. Hem zeytinyağı kullanmamızdan hem de reçelin maharetinden olacak, bu tarif aslına daha uygun oldu. Yalnız acemiliğimizden sakızlı reçeli biraz fazla kaçırınca sakızlar taştığı için kurabiyelerin altları üstü gibi beyaz olamadı, bir dahakine artık...


Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat ve üzeri için bir miktar limon suyu
4-5 su bardağı un
Sakız reçeli


Yapılışı:

  1. Bir kaba yumurtalarınızı kırın. İçine toz şekeri ilave edip iyice çırpın. Daha sonra zeytinyağını ilave edin.
  2. Derin bir kaba ununuzu eleyin, ortasını açın. içine yumurta, zeytinyağı ve şeker karışımını ilave edin.
  3. Karbonatı avcunuza alıp üzerine limon suyu gezdirerek karbonatınızın köpürmesini sağlayın. Bunu da hamura ekleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  4. Hamurdan küçük parçalar koparıp içine sakızlı reçel veya hindistan cevizi reçeli sürüp hamuru elinizde yuvarlayarak kapatın.
  5. Üzerine toz şeker serpip fırına verin.

Afiyet olsun!

18 Mayıs 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Dolma & Sarma


Yazın gelmesi ile sofralarda baş köşeye oturan zeytinyağlılardan en zor yapılanı ama en çabuk biteni zeytinyağlı yaprak sarmasıdır sanırım. Her ne kadar çok çabuk bitse de, bu sıcaklarda yemek ısıtma derdine son verdiği için bile, bu yemeği ilk akıl edenlere ve Ege mutfağına şükretmek gerek herhalde...

Malzemeler:

4 büyük soğan
3 su bardağı pirinç
1 adet havuç
1 adet limon
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Asma yaprağı
Yeşil dolmalık biber
Karabiber, tuz, nane
Dolmaların üzeri için 1 adet domates

Yapılışı:
  1. Soğanları yemeklik ince ince doğrayın. Zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Havucu da rendeleyip soğanların içine katın ve soğanla beraber birkaç kere daha çevirin.
  2. Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve tencereye ilave edin. Karabiber, tuz ve naneyi de ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırın.
  3. Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan ve annemin püf noktası kabul ettiği şekeri de karışıma ekleyin ve karıştırın. 1 su bardağı soğuk suyu da tencereye ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra altını kapatıp pirinçleri 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  4. Asma yaprakları salamura ise bol suda en az 3 kere yıkayıp yaprakları tuzundan arındırın. Eğer taze yaprak kullanacaksanız yaprakları erimelerine izin vermeyecek kadar haşlayın.
  5. Sarma işlemine geçebilirsiniz, tencereye sarmalarınızı ve dolmalarınızı dizdikten sonra yıkanmış ve soyulmuş bir limonun dilimlerini de yaprakların üstlerine dizin. Parlak olması için tekrar üzerine yağ gezdirebilirsiniz.
  6. 4 su bardağı suyu tencereye ilave edip tencereyi kısık ateşteki ocağa koyun, pişerken devamlı kontrol edip suyunu çektikçe yeni su ilave edebilirsiniz. Üzerlerine bir tabağı ters çevirip koyarsanız pişen pirinçlerin etkisi ile şişecek olan sarmalarınız açılmayacaktır.

Afiyet olsun!

17 Mayıs 2009 Pazar

Kapalı Pide
























Annemin komşularından öğrendiği tariflerden bir diğeri de burada, Fatma Teyzenin kapalı pide tarifi hem çok hafif hem de her türlü iç harcına uygun.

Siz dilerseniz içi için peynir, maydanoz veya kıyma veya patates hazırlayabilirsiniz. Annem ise domates rendesi ile peynirli, maydanozlu karışımı tercih ediyor genelde, domates pideye ayrı bir lezzet katıyor.

Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı (üzeri için)
İç malzemesi


  1. Ilık süt ve sıvıyağ ile mayayı eritin.
  2. İçine tuzunu ve şekerini ilave edin.
  3. Ayrı bir kapta unu eleyerek ortasını açın ve mayayı una yavaş yavaş yedirin.
  4. Hamuru mayalanmaya bırakın, ardından küçük bezeler koparıp rulo biçiminde incecik açın. Ortasına dilediğiniz iç malzemeyi ekleyin. Hamuru uçlarından birleştirin.
  5. Üzerine yumurta sarısını sürdüğünüz pideleri annemin tabiri ile tepsi mayasına bırakın yani tepside de mayalanması için bir 15 dakika daha dinlendirin.
  6. Ardından fırına verin.

Afiyet olsun!

16 Mayıs 2009 Cumartesi

Yatakhane Açması


Annemin ilk başlarda, yatakhaneye doğru olan uzun yolculuklar(!) için hazırladığı, daha sonra her piknikte, her yolculukta çıkınımızda baş köşeye yerleşen açmasının tarifi bu, eğer siz de yolluk olarak yapacaksanız yolculuğun ilk bir saatinde açmanızın tükeneceğini bilmenizde ve yolculuğun geri kalanı için başka şeyler de hazırlamanızda fayda var.

Açmanın en güzel tarafı ise, arkadaşlarınızın sizi her gördüğünde 'hala tadı damağımızda' demesi ve yatakhane anılarınızın unutulmazlarından biri olması...

Malzemeler:

1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı şeker
2 yumurta( 1'inin sarısı üzeri için ayrılacak.)
1 su bardağı sıvıyağ
Oda sıcaklığında tereyağı
Alabildiği kadar un
Çörek otu

Yapılışı:
  1. Bir tarafta ılık su ve sıvıyağ ile yaş mayayı eritin. İçine tuzu ve şekeri de ilave edip tüm malzemeyi birbirine yedirin.
  2. Ayrı bir kaba 3 su bardağı unu eleyin, ortasını açın. Ortasına yumurtaların birini, diğer yumurtanın da sarısını ilave edin. Diğer kapta erittiğiniz mayayı yavaş yavaş bu karışıma yedirin.
  3. Daha sonra hamurunuzun aldığı kadar un ilave ederek hamuru yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamurunuz olacak.
  4. Hamurunuzu sarıp 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
  5. Mayalanan hamurdan cevizden biraz büyükçe bir parça alıp elinizde açın, içine bıçak yardımıyla tereyağını sürün. Hamura burarak açma şeklini verin.
  6. Tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürüp çörek otu serpin. Fırına verin.
Afiyet olsun!