28 Mart 2009 Cumartesi

Mercimek Köftesi

Bugün öğrendik ki canınız mercimek köftesi istiyorsa aklınızdan geçirmeniz yeterliymiş! Annenizin içine doğup mercimek köftelerini hazırlaması ve sizin, eve geldiğinizde mükellef bir sofrayı hazırlanmış bulmanız sadece an meselesi imiş, söylemenize bile gerek yok...

Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur(kısırlık)
yarım demet maydanoz
yarım demet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 limon
1,5 çay bardağı zeytinyağı
tuz
isteğe göre acı pul biber veya kara biber

Yapılışı:
  1. Mercimekleri bol suda birkaç kez yıkayıp süzün. Mercimekleri derin bir tencereye alın ve üzerlerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakın. Tencerenin kapağını kapatmamaya dikkat edin, aksi takdirde taşabilir.
  2. Mercimekler yarı pişince, takribi 10 dakika sonra renkleri değişince, tencerenin ortasını açın ve yıkanmış bulgurları mercimeklerin ortasına gömün. Bir su bardağı soğuk su ekleyip yeniden haşlamaya bırakın. Bu aşamada üzerlerine iki tatlı kaşığı tuzu da ekleyebilirsiniz.
  3. Ayrı bir tarafta, kuru soğanı ince ince doğrayıp 1 çay bardağı sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. İçine biber ve domates salçalarını da ekleyin. İki veya üç dakika daha kavurmaya bırakın.
  4. Haşlanmış mercimek ve bulgurun üzerine soğan-salça karışımını ilave edin. Tüm malzeme birbirine geçene kadar karıştırın.
  5. İçine karabiber ve pul biber ekleyin, ılımaya bırakın.
  6. Yarım demet maydanoz ve taze soğanı da ince ince doğrayıp köfte harcına ekleyin.
  7. Üzerine küçük bir kapta hazırlamış olduğunuz limon suyu ve yarım çay bardağı sıvıyağ karışımını da ekleyip harcı harmanlayın.
  8. Harcınızdan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şeklini verin. Bol kıvırcık ve limonla servis edin.

Afiyet olsun!

24 Mart 2009 Salı

Karaköy Poğaçası

Annemle yaptığımız gezilerin en keyiflileri Eminönü istikametine doğru olanlar genelde... Çarşıları gezip lokumları çıkınımıza atıp iskelelerin yanına vardığımız vakit, oradaki salaş balıkçılardan bir balık ekmek yemeden Eminönü'nden ayrılmak imkansız!

Ama dönüş yoluna geçmeden çok önce, sabahın köründe, kendinize yiyecek bir şeyler arıyorsanız Karaköy'deki pastanelerin dumanı üstünde tüten leziz poğaçaları işinizi görebilir; yok evde annenizle bir beş çayı sefası yapmak istiyorsanız da tarifteki işe yarayabilir...

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın beyazı (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 yemek kaşığı yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
bir tutam tuz
un

İçi için;
maydanozlu peynir

Yapılışı:
  1. Önce mayayı küçük bir kaseye alın, ılık su, tuz ve şekerle ezin. 10 dakika bekletin.
  2. Ununuzu ise geniş bir kaseye alın, ortasını açıp sıvıyağı, yoğurdu, yumurtanın beyazını ve daha önce küçük kasede hazırladığınız mayayı ekleyin.
  3. Çok yumuşak bir hamur elde edene kadar karışımı yoğurun.
  4. Hamurdan küçük bezeler koparıp içine harcınızı ekleyin ve bezeleri yuvarlayın.
  5. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürüp fırına verin.

Afiyet olsun!

23 Mart 2009 Pazartesi

Mayalı Kek

Beraber cici papa yediğimiz çocukluk arkadaşları evlendi, anneler gözyaşı döktü, yeni evler kuruldu, yeni kurulan ailelerden yeni tarifler edinildi ve annem bir yeni tarifle daha döndü eve...

Aşağıdaki, annemin kendi kızı gibi sevdiği, bizlerin çocukluk arkadaşı Tülay Ersan'ın kayınvalidesinin kek tarifi... Bu kek, daha çok tatlı bir ekmeği andırıyor, annemin ekmeklerle arası çok iyi olduğu için de evde sık sık yapılıyor...

Malzemeler:

1 kilo undan 1 su bardağı eksik un
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz

İçine;
haşhaş veya ceviz,

Yapılışı:
  1. Derin bir kaba unu koyun, ortasını aralayıp içine mayayı yerleştirin.
  2. Sıcak suyu mayanın üzerine döküp mayayı eritin ve toz şekeri de ilave edip hamuru yoğurmaya başlayın.
  3. Elde ettiğiniz hamuru 4 parçaya ayırın. Her parçayı bol sıvıyağ ile küçük bir yufka büyüklüğünde açın ve içine dilediğiniz iç malzemesini ekleyin.
  4. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın.
  5. Hepsi aynı işlemden geçince parçaları üst üste koyup burarak bir rulo elde edin.
  6. Yağladığınız kek kalıbının içine ruloyu yerleştirin. Üzerine kalan sıvıyağı sürüp fırına verin.

Afiyet olsun!

14 Mart 2009 Cumartesi

Hint Pare

Şekerpare'nin içine hindistan cevizi eklersek ne olur diyorsanız, işte tarifteki tatlı oluyor...

dipnot: şerbetli tatlıları sevmeyiz deyince yazmak şart oldu da, hint pareyi severiz çokça!

Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında yumuşak margarin
2 yumurta, 1'inin sarısı üzeri için
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı hindistan cevizi
Alabildiği kadar un

Şerbeti için;
4 bardak su
4 bardak şeker
yarım limonun suyu


  1. Hindistan cevizi en son eklenecek şekilde tüm malzemeyi bir kaba alın.
  2. Yumuşak bir hamur elde edince hindistan cevizlerini ekleyin ve hamurdan oval parçalar hazırlayın.
  3. Üzerine çatalla hafifçe bastırarak şekil verdiğiniz parelerin üstüne yumurtanın sarısını sürüp fırına verin.
  4. Diğer taraftan, ayrı bir tencerede şerbeti hazırlayın.
  5. Pareler fırından çıkar çıkmaz yani hem şerbet hem de pareler sıcakken üzerlerine hazırladığınız şerbeti dökün.
  6. Soğumaya bırakın. Ilık veya soğuk servis yapın.

Afiyet olsun!

8 Mart 2009 Pazar

Portakallı Pasta

Bizim evde, bu kadar zamanda bir tane tatlı yazmamızdan anlaşıldığı üzere tatlıya, özellikle şerbetli olanlarına pek rağbet edilmez. Aşağıdaki portakallı pasta, bizim gibi ağır tatlılardan hoşlanmayan evler için ideal bizce, hem de oldukça kolay!

Malzemeler:

portakallı muhallebi için:
4 çay bardağı portakal suyu
2 çay bardağı su
1 çay bardağı nişasta
1,5 çay bardağı şeker

sade muhallebi için:
1 litre süt
1,5 çay bardağı nişasta
1,5 çay bardağı şeker

ara katı için:
2 paket kakaolu piknik bisküvi
  1. Portakal suyunu, nişastayı, şekeri ve suyu bir tencereye alıp, devamlı karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ıslatılmış, nemli bir kalıbın içine dökün.
  2. Üzerlerine sütle ıslatılmış bisküvileri iki kat olacak şekilde dizin.
  3. Sade muhallebiyi de ayrı bir tencerede hazırlayıp, dizdiğiniz bisküvilerin üzerine dökün ve pastanızı buzdolabına koyun.
  4. Ertesi gün, kalıbınızın altını hafifçe ısıtıp servis tabağınıza ters çevirin.

Afiyet olsun!

5 Mart 2009 Perşembe

Cici Papa

Adının nerden geldiğini bilmediğimiz cici papa, annemin vazgeçilmez kahvaltı aperatiflerinden biri. Hele ki yazsa ve çocuksanız yemekten bıkmayacağınız uydurma bir yiyecek bu... Uydurma diyorum; çünkü asıl amacın bayat ekmekleri değerlendirmek olduğunu düşünüyorum.

Malzemeler:
1o adet ekmek dilimi, bayat olması tercih nedeni
2 yumurta
150 gr dilediğiniz tür beyaz peynir
maydanoz
tereyağı
  1. Bir kaba yumurtaları kırıp çırpın.
  2. İçine ince kıyılmış maydanozları ve ezilmiş peynirleri katın.
  3. Dilimlenmiş ekmeklerin üzerine tereyağı sürün, yağın üzerine de hazırladığınız bu karışımı iyice yayın.
  4. Bütün ekmekleri böyle hazırlayınca ekmekleri ızgaranın teline yerleştirin veya fırına verin. Yumurtası pişinceye yani üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Zeytin ve taze demlenmiş çay ile servis edin.

Afiyet olsun.